Extra tacksam för insulinpumpen, en dag som denna

Som de flesta (förhoppningsvis) vet övergick vi till sommartid inatt, vilket betyder att vi ställde klockan framåt en timme. Proceduren i sig själv är väl ingen stor grej, bortsett från att vi miste en timmes nattsömn (ifall vi vill vidhålla en särskild uppstigningstid – i annat fall sover vi bara en timme längre i dag). Men däremot att vara diabetiker en dag som denna kan innebära stora rubbningar i blodsockerbalansen.
Just en dag som denna är vi lite extra tacksamma för insulinpumpen, för tack vare den blir det ingen stor påfrestning för Alecs blodsocker.
För att ni alla ska lite bättre hänga med i vad jag svamlar om ska jag dra en kort genomgång om hur det hela fungerar…

Alla typ 1-diabetiker saknar egen insulinproduktion (okej, till en början finns en viss mängd kvar av den egna insulinproduktionen, men så småningom avtar den så gott som helt). Det betyder då alltså att en typ 1-diabetiker kräver insulin ”utifrån”. För icke-diabetiker sköter kroppen (bukspottskörteln) det där självt och det är inget man behöver tänka på, varken när man äter eller idrottar.
Många tror att det enda diabetiker behöver göra är att injicera insulin enligt vad hon/han äter, men så är inte fallet. Alla typ 1-diabetiker behöver ett ”basinsulin”. Använder man insulinpennor är det någon form av långverkande insulin man använder sig av och motsvarande för insulinpumpanvändare är basalprogrammet som finns i pumpen.
Pennanvändare injicerar långverkande insulin i regel en eller två gånger per dag, ex. vi injicerade långverkande insulin både morgon och kväll åt Alec innan han övergick till insulinpump.
Är man pumpanvändare använder man inget långverkande insulin, utan enbart det direktverkande insulinet (även kallat för ”måltidsinsulin”) som finns i pumpen och som doseras i mindre mängder hela tiden, dygnet runt. Det kallas då för basal.
Med hjälp av basalprogrammet i insulinpumpen kan man reglera doserna enligt sin egen dygnsrytm. Det betyder då att doserna i basalprogrammet kan variera vid olika tidpunkter på dygnet, vilket det också gör för Alecs del. Ex. på förmiddagarna är han oftast mindre aktiv i jämförelse med vad han är på eftermiddagarna och därför har han ett basalprogram med högre insulindoser på förmiddagarna.
Basalprogrammet kan justeras så att doserna varierar för varje halvtimme under hela dygnet, men oftast är det inte nödvändigt. Men skulle det krävas så är det praktiskt möjligt att genomföra. Rent praktiskt innebär det att man har betydligt större valmöjligheter med en insulinpump än vad man har med pennorna. Injicerar man långverkande insulin med insulinpenna betyder det att effekten av insulinet finns kvar i kroppen precis så länge som ett långverkande insulin ska hålla i sig, oberoende vilken typ av aktivitet man ägnar sig åt den dagen. Det finns liksom ingen återvändo efter att man genomfört en insulininjektion.

Nåväl, nu tillbaka till det jag försöker förmedla.
Så länge sonen var pennanvändare (alltså använde sig av insulinpennor istället för insulinpump) blev det en ganska stor rubbning i hans blodsockervärden p.g.a. att det långverkande insulinet skulle injiceras en timme tidigare än normalt (långverkande insulin ska så långt som möjligt injiceras vid fasta tidpunkter varje dag).
Vuxna pennanvändare kanske inte påverkas alltför mycket i.o.m. att de har större kroppsvikt än vad ett litet barn har. Men så länge Alec använde insulinpennor och det var dags för sommartid, var han bara drygt ett år gammal (runt 1 år och 2 månader) och vägde ca 12 kg.
Än i dag minns jag vilken rubbning det blev i hans blodsockervärden. Tilläggas bör väl också att det då, utan tidsändringen, i normala fall var väldigt svårt att hålla en bra blodsockerbalans i.o.m. att man med s.k. ”juniorpennor” (insulinpennor som är ämnade för barn med diabetes) inte kan ge insulindoser som är mer exakta än 0,5 enheter. Och många gånger hade Alec behövt (i samband med måltid) ex. 0,9 enheter måltidsinsulin, vilket innebar att 0,5 enheter var för lite medan 1,0 enheter blev för mycket.

Summa summarum:
Tack och lov att det finns insulinpumpar! Det ger främst Alec, men även vi övriga familjemedlemmar, mycket större valmöjligheter och flexibilitet, samtidigt som det ger Alec mycket, mycket jämnare blodsockervärden.

En reaktion på ”Extra tacksam för insulinpumpen, en dag som denna

  1. Jag är också otroligt tacksam över min pump! Jag har haft den i snart två år, och pennor i knappt 22 år och det är otroligt stor skillnad. Jag har dessutom en sensor som jag älskar – förstår inte hur jag klarade mig utan de här två manickerna förut! Tur att tekniken går framåt, säger jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s